Menarik! Tun Daim Zainuddin Mengaku Boleh Jadi Antara Orang Terkaya Di Malaysia. Ini Sebabnya!

CLAIM Free Shipping Shopee Sekarang! ->

KUALA LUMPUR: Tun Daim Zainuddin, yang dikenali luas dalam dunia kewangan dan politik Malaysia, telah membuat pendedahan menarik mengenai potensi kekayaannya dalam bidang perniagaan.

Tun daim

Beliau, yang pernah menjawat posisi Menteri Kewangan, menyatakan bahawa asetnya mungkin mencapai nilai lebih dari RM50 bilion jika beliau tidak meninggalkan dunia perniagaan untuk berkecimpung dalam politik.

Menurut Daim, atau nama sebenarnya Che Abdul Daim Zainuddin, kekayaan yang besar ini terkumpul melalui pelbagai aktiviti perniagaan yang dijalankan sebelum beliau memasuki arena politik.

Dalam afidavit sokongan yang difailkan baru-baru ini, beliau berkata, “Sebelum saya terjun ke dalam politik, saya adalah seorang usahawan yang cukup berjaya.

Keputusan saya untuk menyertai kerajaan dan berkhidmat kepada negara telah menyebabkan kerugian kewangan yang besar kepada saya dan keluarga.

“Daim memulakan perjalanannya dalam perniagaan pada sekitar tahun 1969, dengan membina syarikat pembangunan tanah, Syarikat Maluri Sdn Bhd, yang bertanggungjawab membangunkan perbandaran Taman Maluri dan Taman Bukit Maluri di Kuala Lumpur.

Nilai perbandaran tersebut hari ini dianggarkan lebih daripada RM26 bilion.

Beliau juga menyatakan bahawa melalui kepemilikannya atas beberapa syarikat besar seperti Malaysian French Bank dan UMBC (sekarang dikenali sebagai RHB), serta kepentingan dalam syarikat-syarikat induk seperti Sime Darby, Guthrie, TV3, Maybank, dan Nestle Malaysia, aset beliau telah berkembang pesat.

Sebagai contoh, beliau menunjukkan bahawa 10% kepentingannya dalam Nestle Malaysia hari ini bernilai sekitar RM3 bilion.

Tun Daim dan keluarganya kini terlibat dalam satu pertikaian hukum dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), berhubung siasatan yang dijalankan terhadap mereka.

Siasatan ini berasal dari pendedahan dalam “Pandora Papers” pada tahun 2021.

Dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan, mereka menuntut pembatalan semua penyiasatan SPRM yang telah dimulakan sejak Februari 2023.

Leave a Comment