Zahid Terdesak Kekal Kuasa? Sebab Cadang RUU Halang Tukar Kerajaan – Takiyuddin Hassan

CLAIM Free Shipping Shopee Sekarang! ->

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi, baru-baru ini mencadangkan agar satu Rang Undang-undang (RUU) diwujudkan untuk menghalang pertukaran kerajaan di luar Pilihan Raya Umum (PRU).

Cadangan ini telah menimbulkan persoalan oleh Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan, yang melihatnya sebagai tindakan seorang yang terdesak.

zahid cadang ruu baru

Takiyuddin mempersoalkan motivasi di sebalik Zahid membuat cadangan sedemikian, apatah lagi dengan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, yang berulang kali menegaskan bahawa kerajaan yang dipimpinnya mendapat sokongan lebih dua pertiga di parlimen.

“Adakah ini menunjukkan ketidakpercayaan Zahid terhadap dakwaan Anwar, atau adakah ia mencerminkan keinginan Zahid untuk kekal berkuasa?” tanyanya dalam kenyataan media.

Menurut Takiyuddin, pertukaran kerajaan di luar PRU adalah sesuatu yang dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan dan ini sejajar dengan prinsip demokrasi.

Syarat utama dalam situasi ini ialah pihak yang mencabar harus dapat membuktikan mereka memiliki sokongan majoriti. “Perlembagaan telah jelas menggariskan bahawa syarat sokongan majoriti ini adalah asas pembentukan sebuah kerajaan yang sah, baik selepas PRU atau pada masa lain,” tambahnya.

Pada 11 Januari, Anwar menyatakan bahawa pembangkang tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk menjatuhkan kerajaan melalui undi tidak percaya di parlimen. Ini menunjukkan keyakinannya terhadap sokongan yang dimiliki oleh kerajaan pimpinannya.

Zahid, dalam reaksinya, mencadangkan agar RUU khusus dibentang untuk menjamin kestabilan kerajaan yang dibentuk melalui kemenangan dalam PRU. “Kerajaan yang terbentuk harus dikekalkan hingga akhir penggal untuk mengelakkan kejadian peralihan kerajaan di luar pilihan raya, yang tidak baik untuk negara dan rakyat,” jelasnya dalam sidang media.

Takiyuddin, dalam menanggapi hal ini, menegaskan bahawa perdana menteri yang kehilangan sokongan majoriti ahli parlimen perlu meletak jawatan bersama kabinetnya atau membubarkan parlimen. “Ini adalah proses yang sejajar dengan prinsip demokrasi yang mengatakan kerajaan hanya sah jika menikmati sokongan majoriti,” tegasnya.

Leave a Comment